Wie aan Valencia denkt, denkt vaak aan paella. Dit iconische gerecht uit de lokale keuken heeft de smaakpapillen van de wereld veroverd. Maar.. Valencianen hebben veel meer te bieden dan alleen de paella. Er zijn genoeg andere gerechten met rijst die net zo traditioneel en smakelijk zijn. Probeer deze vijf rijstgerechten uit Valencia ook eens uit. Ze zullen je positief verrassen!

We denken vaak dat paella zeevruchten heeft. Dit is een misverstand. In de werkelijkheid verwijzen we dan eigenlijk naar Arroz a banda of Arroz del Senyoret. We zouden kunnen zeggen dat ze hetzelfde gerecht zijn, op één belangrijk verschil na: Arroz a banda (letterlijk: rijst aan de zijkant) heeft ongeschilde zeevruchten, terwijl Arroz del Senyoret (rijst van de jonge meester) al geschild is. Zo hoeft de jonge meester geen moeite te doen.

Opvallend is dat veel restaurants Arroz a banda op hun menukaart hebben, terwijl het in eigenlijk Arroz del Senyoret is. Dus als je zeker wilt zijn welk gerecht je krijgt, kun je het beter even navragen.

Tot slot hebben we ook nog Fideuá (uitspraak: Fideewa). Achter dit gerecht zit een bijzonder verhaal. Zo waren er eens zeelieden uit het dorp Gandia die met hun boot gingen vissen. Ze stonden op het punt om Arroz a banda te koken voor lunch toen ze beseften dat ze alle ingrediënten hadden.. behalve rijst! In de bijkeuken hadden ze alleen noodles, dus de zeelieden besloten die te gebruiken. En zo is Fideuá ontstaan! Tegenwoordig is fideuá een populaire maaltijd voor de gezinslunch op zondag.

Lokale tip: al deze drie gerechten worden gegeten met alioli, een Valenciaanse saus gemaakt van knoflook (al) en olie (oli). De combinatie alioli en zeevruchten is verrukkelijk. 

Eet deze drie gerechten onder meer in de restaurants Casa Carmela, El gran azul en Palace fenol.

fideua-valencia

Arroz Negro

De naam Arroz Negro is te danken aan zijn zwarte kleur (negro). Het is gemaakt van gepelde zeevruchten, waaronder calamaris, inktvis en garnalen. De inkt van de inktvis geeft de rijst zijn kenmerkende zwarte kleur. Laat je echter niet afschrikken door de kleur: het is een heerlijk zachte rijst vol smaak. Tip van ons: eet het met alioli en bestel het nooit bij een date. Je mond en tanden worden helemaal zwart.

Arroz al Horno

Arroz al Horno (oorspronkelijk Arròs passejat) is een kenmerkend gerecht uit het gebied rond Xàtiva en in de winter een populair gerecht bij veel mensen thuis. Er zijn veel varianten, hoe wel de meest voorkomende variant vlees, kikkererwten, tomaat, knoflook en aardappel heeft. Het resultaat is een dun laagje bijna knapperige rijst bomvol smaak. Tip: eet een heerlijke Arroz al Horno in het restaurant Casa la Abuela in Xàtiva.

Normaal koken we Arroz al Horno met aardappel in een klei-schotel, maar in el Cabanyal koken ze het in een pompoen! Ook in enkele binnendorpen van Castellón gebruiken ze pompoen. Het is de moeite waard om dit wat zoetere gerecht te proberen. Check hem bij Bodega La Peseta in Valencia.

Arroz amb fesols i naps

Arroz amb fenols i naps is een van de meest traditionele rijstgerechten uit Valencia. De oorsprong gaat terug naar de oude dorpsfeesten, toen het in grote potten werd gekookt zodat iedereen mee kon eten. De belangrijkste ingrediënten zijn witte bonen (fesols), varkensvlees en raap (raps). Daar komt de naam ook vandaan, letterlijk betekent het: rijst met witte bonen en raap. In de loop der jaren is de bereiding geavanceerder geworden en is het op het menu van veel restaurants opgenomen. Je vindt het bijvoorbeeld bij La Marítima de Veles e Vents in Valencia.

Arroz Meloso de Bogavante

Last but not least: Arroz Meloso de Bogavante is een smakelijke rijstsoep met zeevruchten. De rijst van dit gerecht is dus niet droog, dit in tegenstelling met bijvoorbeeld de paella. Het belangrijkste ingrediënt is kreeft, en het is absoluut verrukkelijk. Bestel Arroz Meloso alleen niet in de zomer, om dezelfde reden dat je geen soep bestelt als het buiten 35 graden is. Probeer dit gerecht eens in Tasca Rogelio, een authentiek restaurantje in El Palmar.

Terug navigeren naar restaurants of lokale specialiteiten.