Valencia is een stad met een rijk verleden en een rijke cultuur. De sinaasappelstad staat bekend om haar prachtige stranden, uitstekend eten en een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, zoals de Ciudad de las Artes y las Ciencias, La Lonja de la Seda en de Torres de Serranos. Lees hier welke je bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen, en schaf direct je tickets aan.

Las Ciudad de las Artes y las Ciencias is een futuristisch complex met een aantal culture en wetenschappelijke attracties. Het complex ligt aan de Turia rivier en bestaat uit een aantal opvallende gebouwen.

  • Het Oceanogràfic: het grootste aquarium van Europa. Hier krijg je een uniek inkijkje in de wondere onderwaterwereld, waar onder meer haaien, walvissen, dolfijnen en pinguïns te bewonderen zijn. Meer informatie over Oceanogràfic.
  • Het Hemisfèric: een planetarium en IMAX-bioscoop. Het biedt een scala aan educatieve en vermakelijke shows die de mysteries van het universum en de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen onderzoeken.
  • Het Palau de les Arts Reina Sofía: een prachtig operagebouw, dat vernoemd is naar de Spaanse koningin Sofía. Het gebouw is huisvesting voor vele prestigieuze culturele evenementen, zoals opera’s, balletvoorstellingen en muziekconcerten. Een must-see voor alle liefhebbers van opera en andere klassieke muziek.

De Ciudad de las Artes y las Ciencias is dus een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en wetenschap.

Direct zin om te gaan naar één van de attracties? Hieronder ticketinformatie (via Tiqets)

  1. Boek hier tickets voor Oceanogràfic, en sla de rij over.
  2. Tickets voor het Hemisfèric (skip the line) zijn hier te verkrijgen.
  3.  Rondleiding door het Palau de les Arts Reina Sofía tickets
  4. Rondleiding door Ciudad de las Artes y las Ciencias + wijn en tapas proeven op dakterras: tickets.
Ciudad de las Artes y las Ciencias
Uitzicht op Las Ciudad de Las Artes y las Ciencias

Het Turia park: het relaxte stadspark

Het Turia park ligt pal naast Las Ciudad de las Artes y las Ciencias en is een prachtig groen gebied dat door de hele stad loopt. Het park strekt zich uit over meer dan 9 kilometer en is een populaire plek om te joggen, te fietsen en te picknicken. Zowel locals als toeristen komen hier graag. 

Naast zijn recreatieve waarde is het park ook een belangrijke verzamelplaats voor de gemeenschap. Het is een plek waar mensen met familie en vrienden af spreken. Met als doel om van de buitenlucht te genieten en even de stadsdrukte te ontsnappen. Kortom, verken het park als je de drukte even zat bent en geniet van de rust en mooie omgeving.

turia park valencia
Impressie van het Turia park

Mercado Central: de grootste overdekte markt van Valencia

Mercado Central is de grootste overdekte markt van Valencia en een van de grootste van Europa. Het is een paradijs voor foodies, met een breed scala aan kraampjes die vers fruit, vlees, kaas en andere lokale lekkernijen verkopen. De markt is populair bij zowel toeristen als locals voor het doen van boodschappen en om traditionele Valenciaanse gerechten te proberen.

Naast het winkelen is Mercado Central ook top om iets te eten. Er zijn verschillende restaurants en cafes die een grote verscheidenheid aan gerechten aanbieden, zoals paella, ensalada rusa of patatas bravas. Of je nu een foodie bent die lokale delicatessen wil proberen of gewoon snel iets wil eten, Mercado Central is perfect voor iedereen die in Valencia is.

Mercado-Central-Valencia
Een wandeling door Mercado Central

Torres de Serranos: de oude stadsmuren

Tot halverwege de 19e eeuw had Valencia stadsmuren. De Torres de Serranos zijn poorten die hier vroeger deel van uitmaakten. Deze poorten met gotische bouwstijl bevinden zich in het centrum van de stad en zijn één van de meest iconische bezienswaardigheden van Valencia. 

De Torres de Serranos bestaan uit twee imposante poorthuizen die aan de ene kant zijn verbonden met de wijk El Carmen, en aan de andere kant is verbonden door een brug die over het Turia park loopt. Vandaag de dag is Torres de Serranos een populaire attractie. Aan de achterkant kun je de gotische torens bij droog weer beklimmen met als beloning een mooi uitzicht. Bij regen zijn de torens niet te beklimmen in verband met veiligheid, dus let goed op het weer als je wil gaan.

Torres de Serranos

La Lonja de Seda: prachtig gebouw en oud zakencentrum

La Lonja de la Seda staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een prachtig renaissancegebouw dat ooit werd gebruikt als zijdebeurs. Dit houdt in dat het gebruikt werd als centrum voor handel en zaken. La Lonja de la Seda was een belangrijke hub voor de zijdehandel in Valencia. Hier kwamen mensen uit de hele wereld samen om zijde te kopen en te verkopen.

La Lonja de la Seda is een opmerkelijke verschijning vanwege de architecturale details, waaronder de hoge gewelfde zaal, de elegante zuilen en de prachtig bewerkte gotische ramen. Het gebouw is ook versierd met allerlei decoratieve elementen, zoals schelpen, bladgoud en reliëfs van dieren en mythologische figuren.

Tegenwoordig is La Lonja de la Seda een populaire toeristische attractie in Valencia en wordt het gebruikt voor allerlei culturele evenementen, zoals tentoonstellingen, concerten en conferenties. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en architectuur van Valencia.

Aan te bevelen is de Zijde-route tour met begeleiding. Hiermee krijg je toegang tot La Lonja de la Seda, het Zijdemuseum, en het Hoger Kunstacademie voor de Zijde terwijl je door een gids wordt meegenomen door de wijk Velluters. Boek je tickets eenvoudig online

la lonja de seda valencia
La Lonja de la Seda van binnen

Plaza de la Virgen: prachtig plein met fontein en kathedraal

Plaza de la Virgen is een prachtig plein gelegen in het hart van de stad. Het wordt omgeven door een aantal historische gebouwen en bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van Valencia. Daarover straks meer. Op het plein zijn een aantal leuke terrasjes te vinden, waar je onder het genot van een bakje koffie kan genieten van het uitzicht.

Plaza de la Virgen heeft een levendige en gezellige uitstraling, met een opvallend grote fontein in het midden. De man in het midden van de fontein staat voor de Turia rivier en de daaromheen acht naakte vrouwen staan voor de belangrijkste irrigatiekanalen uit de provincie.

Het plein is ook de locatie van verschillende soorten evenementen en rituelen. Zo is er iedere donderdag om 12.00 een watertribunaal. Traditioneel werden hier geschillen rondom waterrechten uitgesproken. Om deze traditie in stand te houden, komen iedere donderdag mensen in klederdracht bijeen op het plein. Leuk om mee te maken. En tijdens Las Fallas wordt op het plein tijdens een ceremonie bloemen aan de beschermheilige van de stad gegeven. 

Plaza de la Virgen (© Diego Delso, changes made)

De kathedraal van Valencia: schilderijen van Goya en de Heilige Graal

De kathedraal van Valencia is toegewijd aan de Heilige Maagd Maria. De kerk werd gebouwd tussen 1262 en 1356 en is een mix van romaanse, gotische en barok-stijlen. Tijdens de Moorse bezetting heeft het zelfs als moskee gediend.

De Kathedraal staat bekend om zijn prachtige architecturale kenmerken, waaronder zijn hoge spitsen, uitgebreide stenen beeldhouwwerken en prachtige glas-in-loodramen. De kathedraal herbergt ook vele kunstschatten, waaronder schilderijen van de bekende schilder Francisco Goya. Het is ook de thuisbasis van een aantal belangrijke religieuze voorwerpen, waaronder de Heilige Graal, die wordt gezegd de beker te zijn die Jezus gebruikte tijdens het Laatste Avondmaal.

Bezoek de kathedraal en andere religieuze toplocaties onder leiding van een deskundige gids, en zie onder meer de Heilige Graal van Valencia. Tickets hier online te bestellen. 

De Kathedraal (© Fernando Pascullo, changes made)

El Miguelete: de klokkentoren van de stad

Naast de kathedraal staat de Torre del Miguelete. Deze gotische klokkentoren is eigendom van de kathedraal en werd in 1418 ingewijd op de naamdag van ‘Sint Michiel’. De toren is opgebouwd uit roodbruine baksteen en is ongeveer 63 meter hoog.  Het is de thuisbasis van een aantal belangrijke klokken, waaronder El Miguelete, een grote klok die sinds de 14e eeuw wordt gebruikt om de tijd aan te geven.

Vandaag de dag is de klokkentoren nog steeds een belangrijk symbool van de stad en een populaire bezienswaardigheid. Het is mogelijk om de toren te beklimmen, waarbij je op de top kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Zeker een aanrader! Tickets zijn ter plaatse te bestellen.

el miguelete valencia
Huizen met El Miguelete op de achtergrond

De indrukwekkende San Nicolás kerk: prachtige fresco's met veel historie

De Parroquia de San Nicolás in de wijk el Carmen is een van de mooiste kerken van de stad. Dit komt met name door de schitterende fresco’s in de kerk, die je absoluut gezien moet hebben. In 2016 is de kerk gerestaureerd, en mag het de bijnaam de Sixtijnse Kapel van Valencia‘ dragen.

De geschiedenis van de kerk gaat ver terug. Tijdens de Moorse overheersing was het een moskee, en na de terugverovering van de stad schonk koning Jaime I de kerk aan de Dominicanen. In de 15e eeuw werd de kerk in gotische stijl verbouwd en in opdracht van de familie Borja vergroot. Twee eeuwen later werd er veel barok aan toegevoegd, met decoraties en fresco’s.

Een bezoek is dus zeker de moeite waard, het is één van de mooiste kerken die ik ooit heb gezien. Tickets inclusief audiogids zijn 9,00 euro per persoon.  Boek ze hier direct online, en geniet van de prachtige decoraties en verhalen in de kerk. 

Binnen in de San Nicolás kerk

Plaza del Ayuntamiento: het stadhuis met plein

De Plaza del Ayuntamiento is het grootste en bekendste plein gelegen in het hart van de stad. Het wordt omgeven door een aantal belangrijke historische en culturele gebouwen, waaronder het stadhuis (Ayuntamiento).

Het stadhuis van Valencia, de Ayuntamiento, is gebouwd in het begin van de 20e eeuw als kerk en katholieke kostschool. Binnen het stadhuis is een museum gevestigd over de geschiedenis van de stad, het Museo Histórico Municipal. 

Het Plaza del Ayuntamiento wordt gekenmerkt door de bloemenkraampjes rondom het plein, en naast het plein ligt een prachtige fontein die ‘s avonds wordt verlicht. Ook is het plein een belangrijke locatie tijdens feestelijke gelegenheden, zoals tijdens Las Fallas en Kerstmis.

Uitzicht op Plaza del Ayuntamiento

Verblijven in Valencia

Ben je van plan om naar Valencia te gaan, en ben je nog op zoek naar een hotel of appartement? Het is verstandig om daar ruim van te voren een keuze in te maken, zodat je kan profiteren van scherpe prijzen en een ruim aanbod. Een hotel in het centrum is altijd een slimme keuze. 

Bekijk de opties via Booking en kies het verblijf die het beste bij jou past. 

Veelgestelde vragen

1. Welke bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken?
Er zijn een aantal bezienswaardigheden in Valencia die gratis te bezoeken zijn: Mercado Central, het Turia park, Plaza del Ayuntamiento, Plaza de la Reina en Ciudad de las Artes y las Ciencias.

2. Welke bezienswaardigheden liggen in het oude centrum?
Er zijn een aantal bezienswaardigheden in het oude centrum van Valencia die je niet mag missen: de Kathedraal, de San Nicolás kerk, La Lonja de la Seda, Plaza de la Virgen en El Miguelete.

3. Wat is er te doen in het Turia park?
In het Turia park kun je wandelen, joggen, fietsen en picknicken. Er zijn ook speelplaatsen en sportfaciliteiten, zoals basketbalvelden, voetbalvelden en skateparken. Bovendien bevat het park verschillende culturele attracties, zoals de Jardín Botánico (botanische tuin) en het Palau de la Música (muziekgebouw).

4. Is er een manier om de stad per bus te verkennen?
Ja, het is mogelijk om mee te gaan met de hop-on hop-off bus. Hiermee verken je Valencia en haar bezienswaardigheden op je eigen tempo en gemak. Kijk voor online tickets hier