Las Fallas is een wereldberoemd straatfeest in Valencia dat gevierd wordt ter ere van Sint-Jozef. Ieder jaar komen miljoenen mensen ter wereld samen om te genieten van de fantastische vuurwerkshows, de prachtige beelden en de gezelligheid. Ben je van plan om te gaan? Hier lees je hoe dit geweldige straatfeest is ontstaan, wat de hoogtepunten zijn en waar je kan verblijven. 

De oorsprong van Las Fallas ligt bij een groep Valenciaanse timmerlieden in het jaar 1497. Tijdens de wintermaanden moesten zij elke dag urenlang werken aan het flikkerende licht van olielampen, die min of meer gevaarlijk aan houten constructies hingen. 

Met de komst van de lente werden de lampen en hun structuren overbodig. Toen kwamen de timmerlieden op het idee om het allemaal in vlammen op te steken en het te laten branden. De viering werd onmiddellijk aangenomen om de komst van warmere, langere dagen te vieren, en werd opgedragen aan San José (Sint-Jozef), de patroonheilige van timmerlieden. 

Vanaf dat moment ging het allemaal om het hebben van plezier. De houten constructies werden steeds creatiever gedecoreerd. Uiteindelijk kregen ze zelfs menselijke gezichten die leken op personages uit de buurt. Na verloop van tijd werden de constructies, die we nu kennen als Fallas, nog verfijnder en voegden mensen zelfs kritische en satirische thema’s toe. Vanwege het succes is Las Fallas wereldberoemd geworden en is het feest uitgebreid met onder andere vuurwerkshows, traditie-evenementen en open air feesten.

la ofrenda
La ofrenda tijdens Fallas

Wat staat er op het programma?

Las Fallas gaat altijd eind februari van start met La Cridà, de officiële opening van het feest. Tijdens La Cridà steekt men vuurwerk af bij de Torres de Serranos. La Cridà betekent ook de oproep in het Valenciaans. En dat is het ook tijdens Las Fallas: bij de opening nodigen de fallero’s en fallera’s iedereen in de wereld uit om te komen genieten van Las Fallas.

Vanaf 1 maart zijn elke dag mascletàs op het Plaza Ayuntamiento. Mascletàs zijn een show van keihard vuurwerk in een bepaald hoorbaar ritme. De hoogtepunten van Las Fallas zijn normaal gesproken van 15 tot en met 19 maart. Dan barst de stad echt uit zijn voegen met feesten, vuurwerkshows en traditionele activiteiten, zoals paella wedstrijden. Op 19 maart eindigt Las Fallas met La Cremà. Dan worden alle fallas in vuur en vlam gezet.

Een van de ninot's tijdens Las Fallas 2019

De hoogtepunten van Las Fallas

Er is veel te doen tijdens Las Fallas in Valencia. Misschien wel te veel. Daarom hebben we een lijstje voor je gemaakt met de hoogtepunten die je niet mag missen.

  • La despertà: Als je denkt te kunnen uitslapen tijdens Las Fallas heb je het mis. Iedere Fallas dag wordt namelijk ingeluid met la despertà (de wake-up call). Dit houdt in dat muziekbandjes om 8 uur ‘s ochtends door de straten marcheren. Terwijl ze dat doen steekt de groep achter ze knalvuurwerk af.
  • Kunstwerken: Voor veel mensen het hoogtepunt van het Valenciaanse straatfeest. Vergeet tijdens Las Fallas niet een wandeling te maken en te genieten van de tientallen beeldschone kunstwerken die zijn gemaakt door de inwoners van Valencia.
  • La Ofrenda: Een ander indrukwekkend evenement tijdens Las Fallas is La Ofrenda. Centraal tijdens deze eeuwenoude traditie is het brengen van bloemenoffers aan de Virgin de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden). Ruim 100.00 mensen lopen in traditionele klederdracht door de straten. Een prachtig gezicht dat vaak gepaard gaat met veel emotie.
  • Nit del foc: Ben je een vuurwerk liefhebber? Mis dit spektakel dan niet. In het Jardín del Turia wordt op 18 maart de grootste en meest sensationele vuurwerkshow van het jaar gehouden: de Nit del foc (nacht van het vuur). Jaarlijks genieten zo’n 500.000 mensen van deze beeldschone siervuurwerk voorstelling.
  • Las Verbenas de Fallas: Tijdens Las Fallas kun je genieten van open air feesten met dj’s en zangers. Hier kunnen mensen ook drankjes en lekkers kopen op straat. Zoals churros en buñuelos. Er zijn ook feesten in tenten (casals). Per avond en wijk verschilt het feest qua muziek thema en setting. Sommige casals zijn privé, maar de meeste openbaar. Doordat er in elke wijk een ander feestje is, heb je keuze genoeg en voor ieder wat wils.
  • La Cremà: We hadden het er eerder al even over maar La Cremà is de niet te missen afsluiter van Las Fallas. In de avond van 19 maart worden de honderden kunstwerken in vlammen gezet. La Cremà staat symbool voor het verbranden van alle negatieve dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd. En tegelijkertijd de start van het nieuwe voorjaar met een schone lei. Bekijk hier de video die ik heb gemaakt van La Cremà in 2019. 

Het Las Fallas programma van 2023

Las Fallas 2023 komt er weer aan. Wij hebben er zin in! Voor het meest actuele programma kun je het beste de website Fallas Festival in de gaten houden.

Verblijf regelen in Valencia

Ben je van plan om naar Valencia te gaan tijdens Las Fallas? Hartstikke tof! We raden je aan om een hotel te boeken in het centrum van Valencia. Op die manier ben je altijd dichtbij de hoogtepunten van het feest, en kun je ‘s nachts gemakkelijk je bed in duiken wanneer je bent uitgefeest. Bekijk de hotel opties via Booking.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Valencia

Wanneer je in Valencia bent, dan wil je ook kunnen genieten van alle leuke activiteiten en bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Lees je in op onze website of boek direct je tickets via Tiqets.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer vindt Las Fallas plaats?
Las Fallas vindt elk jaar plaats van 15 tot 19 maart.

2. Wat is de betekenis van Las Fallas?
Las Fallas is een traditioneel feest dat de komst van de lente en het einde van de winter viert. Het is een belangrijk cultureel evenement in Valencia en trekt bezoekers uit de hele wereld.

3. Wat gebeurt er tijdens Las Fallas?
Tijdens Las Fallas vinden verschillende evenementen en activiteiten plaats, waaronder de constructie en tentoonstelling van grote papier-mache figuren bekend als “ninots,” optochten, vuurwerk en feesten.