Valencia is een populaire bestemming voor reizigers en toeristen van over de hele wereld. Maar hoe kun je je het beste verplaatsen door deze bruisende stad? We bespreken in dit artikel het openbaar vervoer in Valencia, inclusief informatie over het metro- en busnetwerk, de tram, fietsverhuur en taxidiensten. We geven tips over hoe je het meeste uit je vervoerservaring kunt halen en beantwoorden veelgestelde vragen, zodat je zorgeloos kunt reizen en kunt genieten van alle hoogtepunten die Valencia te bieden heeft.

Het metrosysteem van Valencia is in onze ogen een van de beste manieren om door de stad te reizen. Het systeem is snel, betrouwbaar en efficiënt en biedt een comfortabele manier om de stad te verkennen. De metro’s in Valencia worden vervoerd door Metrovalencia. Plan je reis via de officiële website of download de app.

Er zijn tien metrolijnen in Valencia die verschillende delen van de stad bedienen. De lijnen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kleur en nummer. De belangrijkste lijnen voor toeristen zijn:

  • Lijn 3 (rood) die van en naar de luchthaven van Valencia gaat en stopt bij belangrijke bezienswaardigheden zoals de Stad van de Kunsten en Wetenschappen en het historische centrum.
  • Lijn 5 (groen) die langs de stranden van Valencia rijdt en ook stopt bij de Stad van de Kunsten en Wetenschappen.
  • Lijn 1 (geel) die langs de belangrijkste winkelstraat van Valencia loopt en stopt bij belangrijke bezienswaardigheden zoals de Mercado Central en de kathedraal van Valencia.

Wat kost de metro in Valencia?

Een enkele reis met de metro kost € 1,50 en de eerste keer betaal je €1,00 extra. Wil je in Valencia vaker met de metro reizen? Dan is het verstandig om een Bonometro kaart te kopen. Hier staan tien enkele ritten op, voor een prijs van €8,20. Met deze kaart kun je door heel zone A reizen. De keren erna kun je de kaart opladen, dus bewaar hem goed.

Het bus-systeem van Valencia

Het bus-systeem in Valencia heeft verschillende routes door de stad en biedt je de mogelijkheid om naar vrijwel elke gewenste locatie te reizen. Er zijn ook nachtbussen beschikbaar, handig als je een avondje uit wilt gaan.

De bussen van Valencia worden vervoerd door EMT. Tip: Download de officiële app om je route te plannen. Net als de metro is de bus een goedkoop vervoermiddel. Een enkel ritje kost €1,50 en voor een 10 rittenkaart betaal je €8,00 (Bonobus). Net als bij de Bonometro kaart kun je de Bonobus kaart opladen, dus gooi hem niet weg.

valencia ov

Het tram-systeem van Valencia

De tramlijnen van Valencia zijn beperkter dan de bus- en metrolijnen, maar ze bieden wel een handige manier om naar de stranden van Valencia te reizen. Er zijn twee tramlijnen: lijn 4 die naar de stranden in het noorden gaat en lijn 6 die naar de stranden in het zuiden gaat.

Voordelig reizen met de Valencia Tourist Card

Met een Valencia Tourist Card kun je de hele dag onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer én krijg je korting op verschillende bezienswaardigheden en restaurants. Je kunt het ticket kopen voor 24, 48 of 72 uur. Dus hij is met name aan te raden voor mensen die 1-3 dagen verblijven in Valencia. Zoek je nog een hotel? Bekijk dan ons artikel over de beste hotels in het centrum

Fiets huren met Valenbisi

Valencia heeft ook een fietsverhuursysteem genaamd Valenbisi, dat een handige en duurzame manier biedt om door de stad te reizen. Verspreidt over 275 verschillende fietsenstallingen vind je zo’n 2.750 fietsen die je 24 uur per dag kan huren.

Om een fiets te huren, moet je je registeren bij een Valenbisi-station of online via de officiële website of app. Vervolgens kun je een abbonement kopen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 24 uur. Na registratie kunnen de fietsen worden ontgrendeld en ben je good to go. Vergeet niet de fiets terug te zetten bij een willekeurig Valenbisi-station in de stad.

Valenbisi

Taxi's in Valencia

Naast het openbaar vervoer is het ook mogelijk om een taxi te nemen in Valencia. Taxistandplaatsen zijn te vinden op belangrijke locaties in de stad, zoals de luchthaven, treinstations en populaire toeristische gebieden. Het is raadzaam om alleen officiële taxi’s te nemen, deze zijn onder meer van Cabify of FREE NOW. Boek eenvoudig een taxi van een van deze taxi-bedrijven via de officiële app.

Veelgestelde vragen over het openbaar vervoer in Valencia

1. Hoe kan ik het beste van de luchthaven naar het stadscentrum van Valencia komen?

De metro is een snelle en goedkope optie, met lijn 3 en lijn 5 die direct vanaf de luchthaven naar het centrum van de stad rijden.  Als je liever met de taxi reist, zijn er altijd wel taxi’s beschikbaar buiten de aankomsthal van de luchthaven.

2. Hoe kan ik een kaartje kopen voor het openbaar vervoer in Valencia?

Je kan kaartjes kopen bij metrostations, bus- en tramhaltes en bij sommige kiosken en winkels. Het is ook mogelijk om een kaartje te kopen via de officiële website of app van het openbaar vervoer in Valencia. Er zijn verschillende soorten kaartjes beschikbaar, zoals een enkele reis, een dagkaart of een meerdaagse kaart.

3. Kan ik een bus of tram nemen naar het strand van Valencia?

Ja, het is mogelijk om met de bus of tram naar het strand van Valencia te reizen. Buslijn 19 en tramlijn 6 rijden beide van het stadscentrum naar het strand.

4. Hoe laat vertrekken de bussen en trams in Valencia en hoe vaak rijden ze?

De vertrektijden en frequentie van bussen en trams in Valencia variëren afhankelijk van de route en het tijdstip van de dag. Over het algemeen rijden de meeste bussen en trams van ongeveer 6 uur ‘s ochtends tot middernacht.

Verder lezen? Wellicht vind je onderstaande artikelen ook interessant