Ben je in Valencia? Dan wil je vast een keer een leuke markt bezoeken. Zoek niet verder, want Mercado Central in Valencia is fantastisch! Deze overdekte markthal is een echte bezienswaardigheid en één van de grootste in Europa. Mercado Central staat bekend om haar lokale lekkernijen en indrukwekkende architectuur. Meer dan 300 handelaren verkopen hier dagelijks hun verse vis, groenten, fruit en brood. Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder.

In de 19e eeuw was de plek waar Mercado Central nu staat nog een buitenmarkt, genaamd de Mercat Nou. Tegen het einde van de eeuw sponsorde de gemeente een wedstrijd voor de bouw van een nieuwe overdekte markt. Daaruit kwam het design van Francisco Gardia en Alejandro Soler als winnaar uit de bus. Het modernistische meesterwerk werd in 1914 ontworpen en ging, na langdurige constructie, in 1928 open.

Sindsdien is Mercado Central een begrip in Valencia en trekt het miljoenen bezoekers per jaar. De oudste overdekte markt van Europa bestaat uit ijzer, glas, keramiek en omvat meer dan 8000 vierkante meter. Dat allemaal met een overwegend Valenciaanse Art Nouveau-stijl. De schoonheid van het gebouw valt vooral op door het licht dat op verschillende punten door het dak en door de gekleurde raampanelen naar binnen valt. 

Wat kun je doen in Mercado Central?

Veel locals doen dagelijks hun boodschappen in de overdekte markt van Valencia. In Mercado Central koop je het beste vlees, het heerlijkste fruit en de meest verse vis. Kortom: een walhalla voor fijnproevers. Ook als je niet van plan bent om boodschappen te doen, is Mercado Central de moeite waard. Geniet tijdens een wandeling van de prachtige architectuur, maak een praatje met de lokale handelaren of verwen je smaakpapillen met een kakelverse smoothie. Voor de Instagrammers is Mercado Central een populaire plek: je kunt er prachtige kiekjes maken.

Loop verder eens binnen bij brouwerij Las Cervezas del Mercado, waar je meer dan 500 ambachtelijke speciaalbiertjes kunt kopen. Van lokaal Valenciaans bier tot Belgisch blond bier. Ook zijn er kraampjes te vinden met bijzondere kruiden, chufa en specialiteiten als turrón de Jijona. Van chufa kun je overigens heerlijke horchata maken, een typisch Valenciaans drankje. Je kunt er ook eentje drinken in een van de horchaterías in Valencia.  

Mercado-Central-Valencia-1

Tip van ons: proef tapas bij de bar van Camarena

Toen wij in de zomer een bezoek brachten aan Mercado Central, kwamen we het tapasbarretjes Central Bar tegen. De eigenaar Ricardo Camarena is een zeer gerespecteerde chefkok en bezit meerdere luxe restaurants in Valencia. Central Bar ligt in het midden van de markthal en valt op door zijn glimmende zwarte tegels en bakstenen. We namen plaats op de stoel aan de bar en kregen in rap tempo een smakelijke menukaart voorgeschoteld. We kozen voor de patatas bravas, gemarineerde ansjovis en de ensaladilla van het huis. Een aanrader! Zorg wel dat je op tijd komt, aangezien Mercado Central doorgaans om 15:00 sluit.

Praktische informatie over Mercado Central

  • Openingstijden: Mercado Central is van maandag tot en met zaterdag geopend om 7:30 en sluit dus om 15:00.
  • Let op: op feestdagen is de markt vaak gesloten
  • De entree is gratis.
  • Adres: Plaza del Mercado 6, Valencia 46001.

We raden je aan om te voet of per fiets te komen. We raden het je af om met de auto de binnenstad in te gaan, aangezien parkeerplaatsen schaars zijn en parkeergarages prijzig. Als je toch met de auto bent kun je dichtbij Mercado Central parkeren in de ondergrondse parkeergarage Parking Oeste Parcent (5 uur staan kost 11 euro).

Meer lezen? Wellicht vind je onze onderstaande artikelen ook leuk: