La Lonja de la Seda is een 15e-eeuwse zijdebeurs gelegen in het historische centrum van Valencia. Het dankt zijn naam aan het Spaanse woord voor zijde, “la seda”. Dit architecturale meesterwerk, dat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, bevindt zich aan de Plaza del Mercado. La Lonja symboliseert goed de macht en welvaart van de kooplieden in Valencia tijdens de 15e en 16e eeuw. Wat moet je weten? En wat kun je verwachten tijdens een bezoekje?

Valencia speelde een cruciale rol in de zijdehandel tijdens de middeleeuwen en de renaissance. De stad was een belangrijk knooppunt in de handelsroutes tussen Europa en het Verre Oosten. Dankzij de zijdehandel groeide Valencia uit tot een welvarende stad, waarbij La Lonja de la Seda diende als het centrale punt voor de handelsactiviteiten. Hier werden zijdeproducten verhandeld en werden belangrijke handelsovereenkomsten gesloten.

La Lonja de la Seda is een bouwwerk gemaakt tussen 1482 en 1548. Het diende hoofdzakelijk als handelsbeurs, maar omvatte ook het Zeetribunaal (Tribunal del Mar) en zelfs een gevangenis voor wanbetalers. Die zaten vast in de vierkante toren.

Zijde wordt er tegenwoordig niet meer verhandeld, maar je kan nog wel altijd de Handelszaal binnenlopen. Deze zaal staat bekend om haar imposante zuilen. In de zijvleugel bevond zich het Consulado del Mar, waar het markttribunaal zitting hield en waar tevens handelsconflicten werden beslecht. Alle gebouwen worden omringd door een prachtige binnenplaats, genaamd de Patio de los Naranjos (hof der sinaasappels).

La Lonja de la Seda trappen
La Lonja de La Seda

Wat kun je verwachten bij een bezoek?

Een bezoek aan La Lonja de la Seda is een fantastische ervaring voor jong en oud. We hebben zelf meerdere keren genoten van een bezoekje. Zodra je aankomt betreed je de prachtige binnenplaats, die omringd is door sinaasappelbomen. Vervolgens kun je de gebouwen verkennen en aan de hand van een audiotour meer leren over de indrukwekkende geschiedenis. Maar zelfs zonder audiotour is La Lonja de la Seda absoluut de moeite waard, een blik alleen al op de schitterende gevels en de gotische architectuur maakt je dag helemaal goed.

Ticketinformatie

Om La Lonja de la Seda te bezoeken, kun je eenvoudig tickets bij de ingang bemachtigen. Wil je een extra speciale ervaring? (aanrader) Dan kun je aan de hand van een gids een wandeltocht maken door de wijk Velluters (El Pilar) en meer leren over het verleden als zijdecentrum van de stad. Tickets voor het La Lonja de la Seda, het Zijdemuseum én het Hoger Kunstacademie voor de Zijde zitten hierbij inbegrepen. Bekijk de laatste prijzen en beschikbaarheid. Veel plezier!

la lonja gebouw

Meer lezen? Wellicht vind je onze onderstaande artikelen ook leuk: