Valencia is een stad met een rijke historie. Je vindt hier dus veel mooie musea bomvol cultuur en traditie. Maar, welke musea zijn de moeite waard? Als toerist heb je niet alle tijd van de wereld. Zoek niet verder, want want wij hebben de vijf beste musea in Valencia voor je uitgezocht.

In alle drukte van de stad is het heerlijk om even te ontsnappen. Een museum bezoek in Valencia is dan een goed idee. Zeker in de herfst. De meeste musea behoren tot cultureel erfgoed en zijn beeldschoon van buiten en binnen. Je ontdekt hier een wondere wereld vol Spaanse cultuur, traditie en kunst.

Behalve die wondere wereld kom je ook tot rust. Wist je dat musea voor je lichaam en geest herstellende omgevingen zijn? Een studie van de Universiteit van Queensland wijst bijvoorbeeld uit dat mensen na een museumbezoek zich meer ontspannen voelen.

De meeste musea in Valencia zijn vrijwel het hele jaar open en ook nog eens spotgoedkoop. Het merendeel van de entreeprijzen zijn niet duurder dan 10 euro per persoon. Sommige musea in Valencia zijn zelfs op zondag gratis. De volgende vijf musea in Valencia zijn onze favorieten.

Museo Nacional de Cerámica

Spanje staat bekend om zijn aardewerk en mozaïek. Ben je een type die zich graag laat verleiden tot de schoonheid van kunst? Dan is dit keramiek museum in Valencia een echte aanrader. Hier kom je veel authentiek bewaard gebleven stukken keramiek tegen. Om ze in originele staat te behouden zijn ze in de jaren 90 gerestaureerd. 

Het musea bevind zich in het prachtige Palacio del Marqués de Dos Aguas. Dit paleis komt uit de achttiende eeuw waardoor een bezoekje verplichte kost is voor liefhebbers van antieke gebouwen. Het interieur van dit paleis is eveneens van originele staat, waardoor het de oude levensstijl van de Valencianen goed portretteert.

keramiek-museum-valencia
Foto: Facebook van Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias "González Martí"

Museo de Bellas Artes de Valencia

Misschien wel het bekendste en mooiste museum van Valencia. In dit prachtige 17e eeuwse gebouw zijn kunstwerken van Spaanse meesters als Joaquin Sorolla en Diego Velázquez te bewonderen. Onder deze kunstwerken vind je onder meer schilderijen, sculpturen, archeologische stukken, tekeningen en gravures. De kunstwerken in het ‘museum van de schone kunsten’ zijn zeer divers. Daardoor is er voor ieder wat wils.

In het museum tref je eveneens een bibliotheek aan en zijn er workshops voor kinderen en volwassenen. De ruime openingstijden en gratis entree zijn bovendien fijn meegenomen. Laat jezelf overrompelen door de magie van kunst en bezoek dit mooie museum in Valencia.

museum-in-valencia

Instituto Valenciano de Arte Moderno

We blijven nog even bij een kunst museum in Valencia. Want ook het IVAM (Instituto Valenciano de Arte Moderno) is de moeite waard om te bezoeken. Dit museum bevat moderne kunst uit de 20e en 21e eeuw. Zo kun je hier allerlei werken aanschouwen uit verschillende kunstinrichtingen. Denk daarbij aan kunstvormen zoals het kubisme, surrealisme en popart. Bekende schilders en beeldhouwers als Julio González en Igancio Pinaza Camarlench etaleren hier hun glorieuze werken.

Ben je dus fan van moderne kunst? Dan kun je het IVAM museum niet over het hoofd zien. Het museum heeft ook een gebouw waar tijdelijke tentoonstellingen worden gegeven: het gebouw Sala de la Muralla. Bekijk op de officiële website van het IVAM (zie onder foto) of er tentoonstellingen worden gegeven als jij er bent.

Foto: Facebook van IVAM Valencia

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe (Wetenschapsmuseum Valencia)

Het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe is een museum gewijd aan de benadering van wetenschap en technologie. Het museum is sinds het jaar 2000 te vinden in een groots, spectaculair gebouw te midden van Ciudad de Las Artes y Las Ciencias. 

Het museum biedt veel interessante wetenschappelijke tentoonstellingen en is toegankelijk voor jong en oud. Het motto van Museo de las Ciencias Príncipe Felipe luidt ‘verboden om niet aan te raken.’ Er zijn verschillende workshops en interactieve tentoonstellingen. Je leert hier veel over de wetenschappelijke geschiedenis van Valencia en Spanje. Dit wetenschapsmuseum in Valencia is niet alleen mooi om te zien, maar ook super leerzaam!

musea-in-valencia-wetenschap

Interesse om online tickets te regelen? Dan kan gemakkelijk en snel via de website van Tiqets. Bekijk de laatste prijzen en beschikbare data hier.

Museo Fallero: het Fallas museum van Valencia

Als je al een beetje wegwijs bent met Valencia dan weet je dat de mensen daar dol zijn op Las Fallas. Het jaarlijks terugkerende straatfeest trekt miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld. Dit is met name te danken aan de indrukwekkende ninots die overal op straat te zien zijn. Ieder jaar worden bijna alle ninots aan het einde van het feest verbrandt. Alleen een aantal bevoorrechte ninots blijven gespaard van het vuur. Deze ninots vind je terug in het Fallas museum van Valencia. 

Het Museo Fallero bestaat al meer dan tachtig jaar en brengt daardoor een schat aan historie mee. Er zijn meer dan 800 ninots te bezichtigen waarvan de oudste uit 1934 komt. Ook kun je in het museum video’s en posters zien die verhalen vertellen over het rijke verleden van Valencia en Las Fallas. Nog een leuke tip: dit museum is op zondag gratis te bezoeken.

Veelgestelde vragen

Zijn er musea gratis te bezoeken?

Op zondagen is het Fallas museum en het Historisch Museum van Valencia
gratis te bezoeken.

Welk museum is het meest populair?

Dat is waarschijnlijk het Museo de Bellas Artes de Valencia. Hier kun je kunstwerken bewonderen van Spaanse meesters als Joaquin Sorolla en Diego Velázquez.

Meer lezen? Wellicht vind je onze onderstaande artikelen ook leuk: