Horchata de chufa is een wit drankje uit de regio van Valencia. Het is zeer populair bij de locals. De beste horchata kun je drinken in een horchatería. Dit is een eet- en drink plek gespecialiseerd in het maken van de lekkernij. Horchaterías vind je zowel in de stad als buiten de stad. Wat horchata precies is en waar het van gemaakt wordt lees je hier. Tot slot verklappen we je wat de beste horchatería van Valencia is.

Horchata de chufa is een Valenciaans drankje dat vooral in de zomer voor het avondeten wordt gedronken. De Valencianen maken het drankje door chufa (een soort aardnootje) te mixen met water en suiker. Doordat chufa onder de grond groeit, heeft het drankje een  aardse smaak. 

Je kunt horchata vloeibaar, bevroren of gemixt (mixta) drinken. Wij bevelen de horchata mixta aan. Meestal bestel je het witte drankje in combinatie met fartons. Dit zijn luchtige, zoete broodstengels die je speciaal kunt dopen in de horchata.

Horchata de chufa uit Valencia is niet alleen erg lekker, het is ook reuze gezond. Het zit namelijk bomvol vitamine A, E, antioxidanten en mineralen zoals fosfor, magnesium en calcium. Het bevat bovendien ook geen glucose. Je kunt er zelfs voor kiezen om horchata te bestellen zonder suiker. Volgens de NASA is horchata zelfs één van de gezondste drankjes ter wereld. 

Horchata-in-valencia
Horchata met fartons

De herkomst van het drankje

Horchata is ontstaan in de 13e eeuw. Toentertijd waren het de moslims die het introduceerde aan koning Jaume I. De legende gaat dat een lokaal meisje uit Alboraya het drankje gaf aan Jaume I en hij het volgende zei: “Açò és or, xata!” (“Dit is goud, meisje!”). Van die laatste twee woorden is dus de naam van het drankje afgeleid!

Tegenwoordig is horchata niet meer weg te denken bij de Valencianen. Ze consumeren zelf maar liefst 85% van de totale productie. Fun fact: er is bestaat zelfs een jaarlijkse nationale horchata dag op 12 juli. 

Horchata in Nederland en het buitenland

In Mexico heb je ook een drankje genaamd horchata. Dit is echter niet de horchata die we kennen uit Valencia. De Valencianen hebben het ooit wel geëxporteerd naar Mexico, maar in de loop der tijd zijn de ingrediënten daar veranderd. De Mexicanen maken hun horchata met rijst en amandelen, wat een compleet andere smaakbeleving geeft.

Je vraagt je wellicht af of je horchata ook in Nederland kunt kopen. Tijgernoten zijn bij een aantal online winkels te bestellen, maar je moet goed zoeken. Ook zijn er enkele horchata recepten te vinden. Toch raden wij het je aan horchata te drinken in Valencia. Naar een horchatería gaan en daar een heerlijke horchata drinken op het terras is een fantastische belevenis die je wilt meemaken.

tijgernootjes-chufa
Chufa op een markt

Waar kun je horchata drinken in Valencia?

In Valencia kun je naar onze mening de lekkerste horchata drinken bij Horchatería Daniel. Deze plek zit binnenin de Mercado de Colón. Uiteraard kun je hier ook fartons bestellen. Wat het zo leuk maakt hier is de gezellige sfeer. Zeker in de zomer is het heerlijk om ‘s avonds laat tijdens het wandelen even te stoppen en een frisse horchata te nemen. Ook in Alboraya vind je een keten van Horchatería Daniel. Het gave aan deze plek is dat die omringd is met jasmijnvelden.

De meest bijzondere plek om horchata te drinken is bij Horchatería Vida in Alboraya. Dit prachtige tentje kenmerkt zich als een typisch Valenciaans huisje midden in de chufa velden. Het leuke aan Horchatería Vida is dat er ook dieren rondlopen. Het is daardoor ook een perfect uitje voor gezinnen met jonge kinderen. Hou er rekening mee dat het druk kan zijn in het weekend. Reserveren is daardoor aan te raden.

Terug navigeren naar restaurants of lokale specialiteiten.

Horchatería Vida (foto van ValenciaHappy)