Valencia, zoals de meeste Europese steden, heeft een zeer rijke geschiedenis, die dateert uit de Romeinse tijd. We weten allemaal dat geschiedenis een essentiële rol speelt in het begrip van een stad en de gewoonten van zijn bevolking, dus hier vatten we je samen in slechts 10 punten de belangrijkste en interessante delen van de geschiedenis van deze prachtige stad. Klaar?

Gesticht door Romeinen

Valencia werd gesticht door de Romeinen in 138 v.C. met de naam Valentia – land van de dapperen. De stad was wat tegenwoordig het historische centrum en de wijk El Carmen is. Je kunt nog steeds enkele ruïnes van de Romeinse tijd en de Visigoten zien in la plaza de la Almoina (achter de kathedraal).

Periode van bloei

In 711 wordt Valencia veroverd door de moslims, wat een keerpunt zal zijn voor de stad en haar inwoners. Valencia bloeit. Ze verbeteren de gezondheidszorg, wat leidt tot een hausse van de bevolking. Ze implementeerden hun ingewikkelde irrigatiesysteem, dat het platteland van Valencia in vruchtbare groene velden veranderde en leidde tot de oprichting van de Water Court (El Tribunal de las Aguas), een democratische rechtbank, om eventuele conflicten tussen de boeren met de gemeenschappelijke irrigatie op te lossen. Kun je geloven dat het tegenwoordig nog steeds bestaat en elke donderdagmiddag op de dag naast de kathedraal bijeenkomt? Ongelooflijk, toch? 

Maar er is meer! De meest trendy en meest hippe wijk van de stad, Russafa, dateert uit deze tijd, toen het werd gebouwd als een tuin met dezelfde naam als vandaag. En de meest invloedrijke feiten: Wist je dat Valencia hen de twee van hun oriëntatieproducten te danken heeft? Zij waren het die de sinaasappelen uit Afrika brachten en zij brachten hun soort, zoals saffraan, essentieel ingrediënt voor de paella! Dus Valencia, hoe we het vandaag kennen, zou niet mogelijk zijn geweest zonder hun nalatenschap.

Valencia wordt koninklijk

El Cid verdreef de moslims uit de stad, maar het was pas in 1238 dat de stad definitief werd heroverd door de koning Jaume I en herbevolkt met families uit Aragón en Cataluña. Valencia werd tot koninkrijk uitgeroepen en het krijgt els Furs (de wetten van het Valenciaanse koninkrijk) en el Llibre de Consolat de Mar (het boek van het consulaat van de zee), wat de eerste code van het zeerecht is.

Loyaal aan de kroon

Valencia krijgt een dubbele L in zijn wapen, want het was twee keer loyaal aan de kroon van Aragón tijdens de twee aanvallen van de koning van Castilla, Peter de wrede.

De gouden eeuw

De 15e eeuw aka … de Gouden Eeuw van Valencia! Het is literair, artistiek en architectonisch leven, overtroffen die van de rest van de kroon van Aragon. Valencia wordt de meest bevolkte stad in de Middellandse Zee, zelfs meer dan Barcelona! Het is het tijdperk waarin de belangrijkste karakters van het culturele leven van Valencia zijn ontstaan, zoals de schrijver Ausias March of de pausen Calixto III en Alexander VI (de Borgias). Verder werden de meest emblematische gebouwen gebouwd zoals la Lonja, las Torres de Serrano en la Generalitat. Valencia was een vlaggenschip van cultuur, zozeer dat in 1474 het eerste boek gedrukt in Spanje hier werd gedrukt, en het was niet in het Spaans, maar in Valencia.

Het verliezen van alle privileges

De Spaanse Successieoorlog was ook een cruciaal onderdeel van de geschiedenis van Valencia. Valencia steunde helaas de verliezende partij en de gevolgen waren verwoestend. De nieuwe koning strafte Valencia door alle privileges te schrappen die door Jaume I (het koninkrijk, hun wetten en instellingen) werden verleend, centraliseerde en verenigde alles onder de wetten van Castilla en verbrandde de stad in de buurt van de stad Xativa. Ondanks het feit dat andere regio’s hun privileges in de loop der tijd (Catalunya, Baskenland en Navarra) terugwonnen, moet Valencia nog steeds van hen worden beroofd.

Het land der dapperen

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Fransen, kon de stad zich tegen twee belegeringen verzetten en werd nooit bezet door de Fransen. Waarvoor de koning Ferdinand VII het Wapenschild van Valencia twee bladeren van de baai gaf. Je zult denken, wat een “goede prijs”, maar het was, de kroon gemaakt door twee bladeren van baaien was al in de Romeinse tijd gebruikt om te laten zien dat de krijgers een prijs hadden gekregen voor hun overwinningen en dapperheid, dus het was een grote eer voor de hele stad! Geen verrassing, het land van de dapperen worden genoemd, vind je niet?

Hoofdstad van Spanje

In 1937, tijdens de Spaanse burgeroorlog, wordt Valencia uitgeroepen tot de hoofdstad van de Republiek Spanje. Het congres vergaderde vroeger in la Lonja en de president van de republiek gebruikte het Palacio de las Cortes Valencianas. Een ander interessant feit uit die tijd is dat de schilderijen van het Museum Prado veilig werden bewaard in Las Torres de Serrano en de Real Colegio Corpus Christi.

Geboorte van een prachtig park na natuurramp

In 1957 vond de val van de Valenciaanse vloed plaats, het was een catastrofale natuurramp. Ongeveer 81 mensen stierven en hadden aanzienlijke schade aan de stad en haar velden. Als gevolg hiervan werd besloten om de rivier buiten de stad af te wijken om toekomstige overstromingen te voorkomen. In de jaren 80 was de oude oever van de rivier gebouwd, een plan was gemaakt, waardoor we vandaag het beste park van Spanje hebben: de tuinen van de rivier de Turia. In zo’n prachtig park, dat van de ene kant naar de andere kant van de stad gaat, het Palau de la Música, el Gulliver (een funpark voor kinderen) en wat tegenwoordig beschouwd kan worden als de meest emblematische gebouwen in Valencia: La ciudad de las Artes y las Ciencias werden gebouwd.

Recente geschiedenis

In de recente geschiedenis is het belangrijk om te vermelden dat Valencia belangrijke internationale sportevenementen heeft georganiseerd, zoals de America’s Cup in 2007 en 2010, en de Formule 1 Europese Grand Prix in het stratencircuit van 2008 tot 2012. We konden zo’n fascinerend evenement niet afmaken. geschiedenis van Valencia zonder te vermelden, wat voor de Valencianen zou kunnen worden beschouwd als de kers in de top, zou men kunnen beweren dat zelfs meer dan twee dubbele Ls of twee laurierblaadjes in hun wapen! Eindelijk werd hun wereldwijd bekende festival, las Fallas, in 2016 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

En dat was alles! Zoals je hebt gezien, is Valencia een stad waar je in elke hoek hun geschiedenis kunt inademen, de erfenis van eeuwen in hun keuken kunt proeven en wiens artistieke kwaliteiten en moed keer op keer bewezen zijn!

Valencia bezoeken? Orienteer je hier

Hotels in Valencia

Bezienswaardigheden

Activiteiten

B750568E-6172-4622-A282-E9F655CF0783